вівторок, 4 листопада 2014 р.

Цікаве про хімію



Хімія тільки на перший погляд нудна й незрозуміла. Головним чином для тих, хто знайомився з нею в школі. Для дитини ж вона може стати захоплюючою грою, повною чудесних перетворень.

Почати знайомство з хімією краще з понять луг та кислота. У учколлекторах (є в кожному районі), магазинах хім.реактівов та садівничих магазинах продаються набори універсального індикаторного паперу. Коштує вона копійки, в коробці — 100 смужок, вистачить надовго. Запропонуйте дитині взяти одну з смужок і змочити будь-якою рідиною — слиною, чаєм, супом, водою — та чим завгодно. Зволожене місце забарвиться, по шкалі на коробці можна буде визначити, кислотне чи лужне середовище досліджували. Це дуже цікаво і весело і займає часом кілька днів. А скільки часу звільниться в мами, поки чадо носиться по будинку, досліджуючи все підряд, від компоту до огіркового розсолу. Захоплююче заняття — складання

Таблиці природних індикаторів
Адже дуже багато овочі-фрукти і навіть квіти містять речовини, що змінюють колір залежно від кислотності середовища. З підручного матеріалу (свіжого, сушеного або морозива) готуєте відвар і відчуваєте його в кислотному і лужному середовищі (сам відвар — середа нейтральна, вода). В якості кислотного середовища підійде розчин оцту або лимонної кислоти, як лужний — розчин соди. Тільки готувати їх треба безпосередньо перед досвідом — псується. Випробування можна проводити таким чином: у порожні клітинки з під яєць наливаєте, скажімо, розчин соди і оцту (кожен — у свій ряд, щоб напроти кожного з кислотою був осередок з лугом). У кожну пару осередків капаєте (а краще наливаєте) трохи свіжоприготованого відвару або соку і спостерігаєте зміна забарвлення. Результати заносите в таблицю. Зміна кольору можна записувати, а можна і розфарбовувати фарбами — ними легше домогтися потрібного відтінку.

У продовження теми кислот і лугів — ефектний досвід
У скляну банку або склянку налийте воду і розчиніть в ній таблетку фенолфталеїну (продається в аптеці, більш відомий під назвою «пурген»). Розчин прозорий. Потім додайте розчин харчової соди (луг) — розчин забарвиться в інтенсивний рожево-малиновий колір. Насолодившись таким перетворенням, додайте туди ж оцет або лимонну кислоту — розчин знову знебарвиться. Краса! Справляє враження на дітей і такий простенький дослід: додайте у питну соду оцет так, як це робиться для тесту. Тільки соди повинно бути більше, скажімо, 2 столові ложки. Викладіть її в блюдечко і лийте оцет прямісінько з пляшки. Піде бурхлива нейтралізація, вміст блюдця буде пінитися і скипати великими бульбашками (обережно, не нахилятися!). Повний захват! Після того, як перша ейфорія вляглася, можна зайнятися виготовленням чого-небудь цікавого.

Наприклад, написати таємне послання
Зробити це будинки можна двома способами: Обмакнуть перо або пензлик в молоко і написати листа на білому папері. Обов'язково дайте висохнути. Прочитати такий лист можна, потримавши його над парою (не обпечіться!) Або спробувавши на праскою. Напишіть листа лимонним соком або розчином лимонної кислоти. Щоб його прочитати, розчиніть у воді кілька крапель аптечного йоду і злегка змочіть текст.

А тепер спробуємо розплавити алюміній
Візьміть пасатижами шматок алюмінієвого дроту і нагрійте його на газу. За ідеєю, метал повинен капати на пальник, температура кипіння його трохи більше 650 градусів. Але насправді все не так. Нагрітий кінець провисає, і, якщо придивитися, можна помітити, що всередині тонкої оболонки знаходиться розплавлений метал. Ця жаростійкий оболонка — оксид алюмінію. Він не дає металу окислюватися далі.

Дуже цікаві якісні реакції
На білок
Біуретова реакція. Щоб переконатися в наявності білка в якомусь розчині (бульйоні, наприклад, або молоці), додайте до нього трохи розчину пральної соди , а потім мідного купоросу. Якщо білок є, розчин отримає фіолетове забарвлення. До розчину білка, нагрітого до кипіння, додайте кілька кристаликів кухонної солі і трохи оцту. З розчину випадуть пластівці згорнутого білка.

Немає коментарів:

Дописати коментар